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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

Conflict of Interest Policy –Electronic Declaration process 
 

No. Question Answer 
 

1. Do I have to declare a ‘nil’ 
return if I am not a Band 8D or 
above 

If you are not a trust decision maker then you do not need to 
make an annual ‘nil’ declaration if you are below a Band 8D. 
 

2. I don’t know what my 
password is. 

MES Declare will have sent you an email which will identify your 
unique password; please carry out a search in your inbox from 
MES Declare.  Your username is your email address.  Should 
you wish to change your password (when in the system) you can 
do so by going to ‘My Details’ on the drop down menu of the 
MES declare system. 

3. How long have I got to declare 
my interest 

You have 28 days from the date of which your situation changes 
or your gift/hospitality etc has been received. 

4. What happens if I don’t declare 
that I have an interest  

This may be classed as a breach and the trust will investigate 
each breach according to its own specific facts and merits and 
give relevant parties the opportunity to explain and clarify any 
relevant circumstances. 

5. Do I have to declare an 
interest if I have been 
sponsored to attend an event if 
it was done outside of works 
time or if I take annual leave?  
What if I have received an 
honorarium? 

Modest offers of accommodation/travel relating to attendance at 
events may be accepted but declared.  Anything other than 
modest should only be accepted in exceptional cases and needs 
to be approved by your Directorates Associate Director in the 
first instance with reasons included in your declaration as to why 
it was accepted.   You will also need to include a description of 
the nature and value of the hospitality. 
 
If you have been paid to attend the event – including 
honorariums (eg you have presented a paper) then this will also 
need to be declared under the employment declaration tab. 
 
Please refer to the guidance in the policy for what information 
should be included in your declaration.  Being on annual leave 
does not mean that the requirement is negated as it could be 
seen as a potential for conflict of interest. 
 

6. Who from the trust has to 
authorise my external 
employment? 

All outside employment needs to be declared but not all needs 
to be authorised by the trust.  If your contract states that you 
must seek prior approval to entering into outside employment by 
the trust, your line manager should approve it.  Please ensure 
you enter their details into the system. 

7. Who can see the information 
that I am declaring? 

The new electronic system can be accessed by members of the 
public so being as clear as possible with what you are declaring 
is important. 
 
 
 

8. Is there a policy that explains Yes, this can be found on the trust’s intranet and is called 
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to me what all of this new 
process means? 

Conflicts of Interest Policy. 

9. I work as a volunteer and have 
been given a gift by a patient 
as a thank you, do I have to 
declare it 

Modest gifts accepted under a value of £50 do not need to be 
declared.  Cash gifts should always be declined. 
For all other gifts, please refer to section 11.1 of the Conflicts of 
Interest Policy for gifts  

10. I’m a new starter and can’t log 
into the system, why not? 

The MES Declare system takes its data from the trust’s ESR 
system and this can take up to 2 weeks to update. 

11. The policy states ‘Decision 
making staff’ need to make 
either a declaration or an 
annual nil declaration.  Who 
does the trust identify as 
decision making staff? 

Board members, and staff that are members of decision making 
groups (refer to the policy), the trust’s Procurement team and 
those who sit on job matching panels are identified as ‘Decision 
Making Staff’. 

12. How long will my declaration 
be kept by the trust 

After expiry, an interest will remain on the register for 6 months 
and a private record of historic interests will be retained by the 
trust for a minimum of 6 years. 

13. A supplier to the trust has sent 
me a bottle of wine as a thank 
you, should I declare it as the 
value of it is under £50 

No gifts should be accepted from a supplier (or a company who 
is hoping to do business with the trust) however, you can accept 
very low cost branded goods such as pens/post up to the value 
of £6 – these do not need to be declared).  The gift of wine 
should be refused. 

14. I’m a school governor do I 
have to declare this as it has 
no impact on the trust? 

Yes you do.  The policy in 11.6 – Loyalty interests states if you 
sit on an advisory group or other paid or unpaid decision making 
forums that can influence how an organisation spends 
taxpayers’ money …. Then you have to declare it. 

15. I’ve been given a gift from a 
patients’ family and I’m sure it 
must be worth more than £50, 
can I accept it? 

No, you cannot accept a gift from a patient/family member that is 
valued at over £50 for yourself.  However, you can accept it on 
behalf of the trust charity ECHO to be used for fund raising 
purposes.  You would have to declare that you had accepted the 
gift on the above premise and then ensure the gift is given to the 
Head of the Charity. 

16. A supplier has asked that I 
attend a meeting at their office 
and lunch is being provided, 
can I accept it? 

Yes, hospitality from a supplier can be accepted up to the value 
of £25 and it does not need to be declared.  In exceptional 
circumstances the value can be between £25 - £75 BUT this 
amount must be declared.  Read section 11.2 of the policy for 
further clarity. 

17. I’m a Director of my wife’s 
company do I need to declare 
it as the company has nothing 
to do with the delivery of health 
services? 

Yes you do as outside employment means employment and 
other engagements, outside of formal employment 
arrangements. This can include Directorships, non-executive 
roles, self-employment, consultancy work, charitable trustee 
roles, political roles and roles within not-for-profit organisations, 
paid advisory positions and paid honorariums which relate to 
bodies likely to do business with an organisation.  

18. I have outside employment as 
I work part time in a local bar, 
do I need to declare it? 

Yes, see 11.3 in the policy regarding outside employment; all 
outside employment must be declared. 



 

 

 

 

 

Chairman:  Lynn McGill                       

Chief Executive:  Ged Murphy 

No. Question Answer 
 

19. My sister works at the trust but 
I’m not in direct contact with 
her during my day to day 
activity, do I need to declare 
this? 

No, you only need to declare if you have a family member (or 
relative, close friend or business partner) working at the trust if 
you are or could be involved in the recruitment or management 
of them or if you are involved in making financial decisions 
regarding them. 

20. My husband is transferring into 
my directorate and as I am a 
manager (and he is not), it 
could be seen that I have 
managerial responsibility (or 
could have at some point) over 
him, do I need to declare? 

Yes – refer to 11.6 in the policy.  When declaring you will also 
need to ensure that you include what action you will take to 
mitigate against conflict. 

21. I carry out clinical private 
practice when I am not at the 
trust, do I have to declare this? 

Yes, all clinical private practice must be declared.  See 11.11 in 
the policy for further clarity 

22. I witnessed a colleague accept 
a gift from a supplier what 
should I do? 

The policy is clear that accepting gifts from suppliers is not 
permitted.  There is a facility on the MES Declare database to 
report such incidents under ‘Whistleblowing’; this can be done 
anonymously if necessary.  This would then be investigated by 
the Director of Corporate Affairs & Governance and her team.  
You can also refer to the trusts Freedom to Speak Up – Raising 
Concerns policy or the trust’s Local Anti-Fraud, Bribery and 
Corruption Policy 

23. How far back do I have to go 
with my declarations? 

The guidance from NHS England states that it came into force 
on the 1st June 2017 – the trust is therefore asking staff to 
declare their interests from the 1st June 2017 on the electronic 
system 

24. Are there other things other 
than the receipt of gifts that I 
have to declare 

The policy identifies 11 different categories that staff may 
potentially have to declare against.  Please refer to the policy for 
clarity. 

 
If you are a registered professional please also refer to your relevant codes of 

conduct/guidance 


