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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

Conflict of Interest Policy –Electronic Declaration process 
 

No. Question Answer 

 

1. Do I have to declare a ‘nil’ 
return if I am not a decision 
maker? 

If you are not a Trust decision maker then you do not need to 
make an annual ‘nil’ declaration. Please refer to the Conflict of 
Interest (CoI) Policy which outlines who are confirmed as Trust 
decision makers. 

 

2. I don’t know what my 
password is. 

CIVICA Declare will have sent you an email which will identify 
your unique password; please carry out a search in your inbox 
from CIVICA Declare.  Your username is your email address. 
Should you be unable to locate your password or if you have 

forgotten what it is, go to the CIVICA Declare log in page, enter 
your email address as your username and press the ‘Forgotten 
password’ button.  You can then follow the process to obtain a 

new password.   

3. How long have I got to declare 

my interest? 

You have 28 days from the date of which your situation changes 

or your gift/hospitality etc has been received. Any declaration 
made outside of this timeframe would be a breach of the policy. 

4. What happens if I don’t declare 
that I have an interest? 

This may be classed as a breach and the Trust will investigate 
each breach according to its own specific facts and merits and 
give relevant parties the opportunity to explain and clarify any 

relevant circumstances. 

5. Do I have to declare an 
interest if I have been 
sponsored to attend an event if 
it was done outside of works 

time or if I take annual leave?  
What if I have received an 
honorarium? 

Modest offers of accommodation/travel relating to attendance at 
events may be accepted but declared.  Anything other than 
modest should only be accepted in exceptional cases and needs 
to be approved by your Directorates Associate Director in the 

first instance with reasons included in your declaration as to why 
it was accepted.   You will also need to include a description of 
the nature and value of the hospitality. 

 
If you have been paid to attend the event – including 
honorariums (eg you have presented a paper) then this will also 

need to be declared under the employment declaration tab. 
 
Please refer to the guidance in the policy for what information 
should be included in your declaration.  Being on annual leave 

does not mean that the requirement is negated as it could be 
seen as a potential for conflict of interest. 
 

6. Who from the Trust has to 
authorise my external 

employment? 

All outside employment needs to be declared but not all needs 
to be authorised by the Trust.  If your contract states that you 

must seek prior approval to entering into outside employment by 
the Trust, your line manager should approve it.  Please ensure 
you enter their details into the system. 

7. Who can see the information 
that I am declaring? 

The electronic system can be accessed by members of the 
public so being as clear as possible with what you are declaring 
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is important. 

8. Is there a policy that explains 
to me what all of this process 
means? 

Yes, this can be found on the Trust’s connECT SharePoint 
pages under ‘Policies, Procedures and Guidelines’ and is called 
Conflicts of Interest Policy. 

9. I work as a volunteer and have 
been given a gift by a patient 

as a thank you, do I have to 
declare it 

Modest gifts accepted under a value of £50 do not need to be 
declared.  Cash gifts should always be declined. 

For all other gifts, please refer to section 12.1 of the Conflicts of 
Interest Policy for gifts  

10. I’m a new starter and can’t log 
into the system, why not? 

The CIVICA Declare system takes its data from the Trust’s ESR 
system and this can take up to 4 weeks to update.  All new 
starters are asked to complete a paper-based Conflict of Interest 

declaration form as part of their recruitment process.  Once this 
is completed, the form is sent to the CoI team who will ensure 
the details are manually displayed on the Trust’s website until 

the new starter information is uploaded to the Trust’s ESR 
system. 

11. The policy states ‘Decision 
making staff’ need to make 
either a declaration or an 

annual nil declaration.  Who 
does the Trust identify as 
decision making staff? 

Board members, Clinical Leads, Deputy Directors, Associate 
Directors and staff that are members of decision making groups 
(refer to the policy), the Trust’s Procurement team (including 

Pharmacy ordering team), clinical staff nominated to represent 
the Trust at Provider Collaborative workstreams, and those that 
are authorised to procure works/raise orders (eg tenders or sit 

on job matching panels are identified as ‘Decision Making Staff’). 

12. How long will my declaration 

be kept by the Trust 

After expiry, an interest will remain on the register for 6 months 

and a private record of historic interests will be retained by the 
Trust for a minimum of 6 years. 

13. A supplier to the Trust has 
sent me a bottle of wine as a 
thank you, should I declare it 

as the value of it is under £50 

No gifts should be accepted from a supplier (or a company who 
is hoping to do business with the Trust) however, you can 
accept very low cost branded goods such as pens/post up to the 

value of £6 – these do not need to be declared).  The gift of wine 
should be refused. 

14. I’m a school governor do I 
have to declare this as it has 
no impact on the Trust? 

Yes you do.  The policy in 12.6 – Loyalty interests states if you 
sit on an advisory group or other paid or unpaid decision-making 
forums that can influence how an organisation spends 

taxpayers’ money then you have to declare it. 

15. I’ve been given a gift from a 

patients’ family and I’m sure it 
must be worth more than £50, 
can I accept it? 

No, you cannot accept a gift from a patient/family member that is 

valued at over £50 for yourself.  However, you can accept it on 
behalf of East Cheshire NHS Trust Charitable Fund to be used 
for fund raising purposes.  You would have to declare that you 

had accepted the gift on the above premise and then ensure the 
gift is given to a member of the Fundraising Team. 

16. A supplier has asked that I 
attend a meeting at their office 
and lunch is being provided, 

can I accept it? 

Yes, hospitality from a supplier can be accepted up to the value 
of £25 and it does not need to be declared.  In exceptional 
circumstances this can be accepted if the value is between £25 - 

£75 BUT this amount must be declared.  Read section 11.2 of 
the policy for further clarity. 

17. I’m a Director of my wife’s 
company do I need to declare 

Yes, you do as either outside employment which includes 
Directorships, non-executive roles, self-employment, 
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it as the company has nothing 
to do with the delivery of health 

services? 

consultancy work, charitable Trustee roles, political roles and 
roles within not-for-profit organisations, paid advisory positions 

and paid honorariums which relate to bodies likely to do 
business with an organisation. Or alternatively, if the 
directorship/ownership interest are material to you (eg 
equivalent of 5% or more of your overall wealth) then this should 

be declared as a shareholding interest (see 11.4 of the Policy).  

18. I have outside employment as 
I work part time in a local bar, 
do I need to declare it? 

Yes, see 12.3 in the policy regarding outside employment; all 
outside employment must be declared. 

19. My sister works at the Trust 
but I’m not in direct contact 

with her during my day-to-day 
activity, do I need to declare 
this? 

Yes – refer to 12.6 in the policy.  You should declare if a family 
member, close friend or business partner also works at the 

Trust. 
 

20. My husband is transferring into 
my directorate and as I am a 

manager (and he is not), it 
could be seen that I have 
managerial responsibility (or 
could have at some point) over 

him, do I need to declare? 

Yes – refer to 12.6 in the policy.  When declaring you will also 
need to ensure that you include what action you will take to 

mitigate against conflict. 

21. I carry out clinical private 
practice when I am not at the 
Trust, do I have to declare 
this? 

Yes, all clinical private practice must be declared.  See 12.11 in 
the policy for further clarity.  Declarations should include a 
description of the nature of your private practice and must 
include how you will mitigate against any perceived or actual 

conflict. 

22. I witnessed a colleague accept 
a gift from a supplier what 
should I do? 

The policy is clear that accepting gifts from suppliers is not 
permitted.  There is a facility on the CIVICA Declare database to 
report such incidents under ‘Whistleblowing’; this can be done 
anonymously if necessary.  This would then be investigated by 

the Director of Corporate Affairs & Governance and their team.  
You can also refer to the Trust’s Freedom to Speak Up – 
Raising Concerns policy or the Trust’s Local Anti-Fraud, Bribery 

and Corruption Policy 

23. How far back do I have to go 

with my declarations? 

The guidance from NHS England that came into force on the 1st 

June 2017, the Trust is therefore asking staff to declare their 
interests from the 1st June 2017 on the electronic system 

24. Are there other things other 
than the receipt of gifts that I 
have to declare 

The policy identifies 11 different categories that staff may 
potentially have to declare against.  Please refer to the policy for 
clarity. 

25. I’ve already made a paper 
declaration when I started at 

the Trust, why do I now have 
to complete it again on the 
electric system? 

The paper version is a temporary declaration until you are set up 
on the electronic ESR system which links to CIVICA Declare.  All 

Trust declarations must be made on the electronic system which 
is a public facing system. 

26. Do I have to make a 
declaration every year for my 

All declarations should be kept up to date and declared, 
however, there are four categories that once submitted onto the 
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outside employment/clinical 
private practice? 

electronic system, do not need adding again (ie each year).  
This is called ‘Roll Over’ declarations, and any declaration in the 

Loyalty, Outside Employment, Clinical Private Practice or 
Shareholdings and Other Ownership Interests need only be 
entered onto the system when the conflict arose. 
 

27. How do I end my declaration 

when it is no longer deemed a 
conflict? 

Once your declaration has ceased, this requires updating on the 

system and you need to go into your declarations and add a 
‘cease’ end date.  Your declaration will stay ‘live’ for 6 months 
before it is no longer visible.  Not all declarations require a 
‘cease’ date to be added, and any declaration in the gifts, 

hospitality or donations categories do not require a cease date 
to be included. 

28. A local company has sent me 
numerous selection boxes for 
me to distribute to patients, do 

I need to declare this as they 
are only worth around £3.50 
each? 

Yes, any donation given to you for distribution to patients needs 
to be declared.  The individual accepting the donation, should 
include the details of the company and an estimated overall 

value of the donation.  Information should be included with how 
they were distributed (eg 12 selection boxes distributed to 
patients on the ward on the 17th January 2022). 

 

29. A local pizza restaurant has 

contacted me and said that 
they would like to bring some 
pizzas to site to distribute to 

staff; is this acceptable. 

There are a number of concerns with regards to the donation of 

food as there are regulations that must be adhered to.  Please 
refer to the Trusts Food Safety Policy which outlines the codes 
of practice that should be followed.  Any staff members 

accepting food (hot or cold) from a supplier other than ISS do so 
at their own risk; the Trust does not accept any liability where 
staff members have chosen to accept and eat donated food.  If 

the food is accepted, the person receiving the food must make a 
declaration stating who the donation came from, estimated value 
and who received them. 

30. A local organisation has 
contacted me wishing to 

donate a significant number of 
items for distribution to both 
staff and patients, I’ve been 
told they will be items such as 

toothbrushes, toothpaste, 
deodorant, soap etc.  Can I 
accept this, I have no idea 

what the estimated value will 
be? 

Staff should not accept donations such as this, take the contact 
details of the person/organisation and pass this to the Head of 

Corporate Affairs and Resilience who should make contact with 
them and arrange delivery (if appropriate) and ensure a thank 
you letter is sent to the organisation from the CEO. 

31. I’ve been asked to attend a 
conference sponsored by a 
supplier of goods to the Trust.  

They have said that they will 
pay for my travel and 
accommodation, do I need to 
declare this? 

Staff receiving hospitality should always be prepared to justify 
why it has been accepted and be mindful that even hospitality of 
a small value may give rise to perceptions of impropriety and 

might influence behaviour.  This type of hospitality should only 
be accepted when there is a legitimate business reason and it is 
proportionate to the nature and purpose of the event.  Particular 
caution should be exercised when hospitality is offered by actual 

or potential suppliers or contractors.  This can be accepted, and 
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must be declared if modest and reasonable.  Senior approval 
must be obtained prior to the hospitality being accepted and 

taken.  See section 12.2 of the policy for more detail.  The 
declaration must include the nature and value of the hospitality 
including the circumstances of acceptance with clear actions as 
to how the recipient will mitigate against any conflict.  The name 

and title of the senior staff member authorising the hospitality or 
accommodation/travel should be forwarded to the Conflict of 
Interest email address ecn-tr.conflictofinterest@nhs.net. 

32. I’m no longer a member of a 
group that is classed as a 

Decision Making Group, do I 
need to update my 
declaration? 

Yes, update your declaration with an end date ie the date your 
membership of the Decision Making Group ended. 

33. What happens with all of the 
declaration information? 

The information will stay live on the electronic system until you 
add a ‘cease date’.  At that time, the declaration will stay live for 

6 months following the end date.  Declarations are reported to 
the Audit Committee twice a year together with any breaches in 
policy. 

34. I’m leaving the Trust, what do I 
do about my declaration? 

It would be helpful if you update your declaration prior to leaving 
the Trust with a cease date of your declaration (eg the last day 

of you working at the Trust).  Should a cease date not be 
entered, the declaration will stay live for 6 months following your 
departure from the Trust. 

 

35. How are breaches dealt with? Once a breach has been identified, you will be contacted by the 

CoI administration team to confirm that a breach has taken 
place.  Your line manager will be contacted and the details of the 
breach confirmed with them.  Your line manager will investigate 

the breach according to its own specific facts and merits and will 
ensure relevant parties will have the opportunity to explain and 
clarify and relevant circumstances.  Following the investigation, 

the Trust will take out appropriate action – please refer to 
section 14.2 for further details. 

36. Are checks carried out to 
ensure declarations are 
accurate? 

Quarterly audits of declarations from non-decision makers are 
undertaken where a random sample of those who have declared 
are reviewed.  Decision Makers declarations are audited on an 

annual basis and results shared with Audit Committee.  In 
addition, a quarterly random sample of staff without any live 
declarations is taken from the database. These will be contacted 
individually if simple background checks completed reveal a 

potential conflict of interest. 

37. I’m authorised to procure 

works/raise orders (eg 
tenders) on behalf of the Trust, 
how do I ensure that conflicts 

of interests are managed as 
part of the procurement 
process? 

At every evaluation stage of procurement, steps should be taken 

to identify and manage conflicts of interet to ensure and to 
protect the integrity of the process; this can be achieved by use 
of the Trust Standing Instruction Waiver Form.  The individual 

managing the procurement process should ensure that any 
conflict of interest has been noted an logged accordingly (and 
acted on if necessary). 

mailto:ecn-tr.conflictofinterest@nhs.net
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38. I’m a member of a Decision 
Making Group, how does the 

Chair of the Group now what 
declarations their members 
have made? 

Each Chair of a Decision-Making Group receives a quarterly 
update on what their group members declarations are. 

39. I’ve been given some cash in 
an envelope by a patient. As I 

didn’t open the envelope until 
the patient has left what do I 
do?   

No staff member should accept cash from a patient or a member 
of their family, it should be politely declined.  If the person still 

wants to give money, then they can make a deposit at the cash 
office and ask the Cashier to take the money on behalf of the 
Trusts Charitable Fund.  The original staff member who was 
initially offered the money, does not need to make a declaration 

on the system in this scenario. 

40. I’ve been given some vouchers 
by a patient’s family for looking 
after their family member prior 
to their death, what should I 

do?   

Vouchers should not ordinarily be accepted as it’s another form 
of money.  However, in exceptional circumstances approval 
could be sought by the Director of Finance (up to the value of 
£50) and if this is approved, then a declaration must be made.  If 

it is not approved, the voucher must be handed to the Trusts 
Communications Team who will use it for income generation for 
the Trusts Charitable Fund.  Any voucher over the value of £50 

should always be given to the Communications Team for use of 
income generation for the Trusts Charitable Fund.  See section 
12.1 for further details. 

41. I have made an interim 
declaration as part of my 

recruitment process – do I still 
need to declare the same 
things on the electronic 

system? 

Yes, you have 28 days from when your employee ID is 
recognised on the CIVICA electronic system 

 

 

If you are a registered professional please also refer to your relevant codes of 
conduct/guidance 


